Suedia construiește cea mai înaltă clădire din lemn din lume

foto: pixabay.com/ro

Studioul danez Schmidt Hammer Lassen a dezvăluit designul unui bloc de apartamente de 100 de metri în Elveția, care va fi cea mai înaltă clădire din lemn din lume când va fi finalizată.

Denumită Rocket & Tigerli, clădirea va fi construită pe un fost sit industrial din orașul Winterthur, lângă Zurich.

Acesta va fi format din patru părți de înălțimi diferite, dintre care una se va ridica la 100 de metri, ceea ce o va face cea mai înaltă clădire din lume cu o structură de lemn portantă.

Este planificata să fie finalizata în 2026. Astfel, clădirea rezidențială elvețiană va depăși cu 14,6 metri cel mai înalt turn rezidențial din lemn actual – Mjøstårnet de 85,4 metri.

Rocket & Tigerli va conține locuințe, un cămin studențesc, un restaurant, zone comerciale, un sky bar și un hotel în cele patru blocuri ale sale. La nivelul solului, acestea vor fi conectate la o piață publică verde și alei.

Potrivit studioului, fiecare dintre cele patru blocuri va avea propria sa identitate vizuală pentru a ajuta rezidenții să creeze un sentiment de apartenență în cartier.

Clădirile vor fi căptușite cu cărămizi de teracotă roșii și galbene cu detalii verzi care reflectă și imită acoperișurile roșii și cărămizile galbene ale clădirilor din jur din zonă.

Blocurile vor avea o parte exterioară pronunțată, formată din benzi orizontale și verticale de cărămizi și plăci. Balcoanele, terasele și secțiunile pătrate de sticlă vor umple spațiile dintre benzile exterioare, aducând lumină naturală în fiecare dintre unitățile rezidențiale pe două laturi.

Lemnul este din ce în ce mai folosit pentru a crea clădiri înalte. În 2019, CF Møller Architects a finalizat cea mai înaltă clădire din lemn din Suedia – Kajstaden Tall Timber Building, o clădire rezidențială de 8,5 etaje construită în întregime din lemn stratificat.

Studioul de arhitectură danez 3XN a oferit recent o pereche de două clădiri de birouri din lemn stratificat încrucișat pentru Toronto, despre care studioul spune că va deveni cea mai înaltă clădire de birouri din lemn din America de Nord.

Lasă un răspuns