Pista de pe acoperișul unei foste fabrici de mașini din Torino a devenit parc

Instagram

Centrul de Artă Pinacoteca Agnelli este situat la ultimul etaj al Lingotto, una dintre cele mai cunoscute clădiri din Torino.

Fosta fabrică de mașini Fiat, care s-a închis în 1982, are o pistă auto pe acoperiș pe care au fost testate cândva vehiculele companiei italiene.

Patru decenii mai târziu, pista de testare are un nou scop.

Centrul de artă al familiei Anieli a lansat inițiativa La Pista 500, un spațiu public de artă care ocupă mai bine de un kilometru din vechea autostradă de pe acoperiș.

Aproximativ 40.000 de plante verzi împart spațiul cu expoziții în aer liber care sunt acum disponibile publicului. Lucrările lui Shilpa Gupta, Louise Lawler, Valley Export și Kali Spooner fac parte dintr-un program reînnoit care încearcă să scoată în prim-plan munca femeilor artiste.


„Ideea a început cu adevărat de la pistă și de la transformarea ei într-un parc. „De când a fost deschisă în 2002, Pinacoteca Agnelli, finanțată de Fiat, a avut misiunea principală de a prezenta o parte din colecția privată respectată a regretatului fondator Fiat Giovanni și a soției sale Marella Agnelli”, a declarat președintele Pinacoteca Agnelli, Guinevere Elcan.

Toți cei trei nepoți ai lui Giovanni și Marella, inclusiv succesorul lui Fiat, John Elkan, se află la bordul muzeului, prezidând impresionanta colecție de artă a familiei. Include lucrări de Giacomo Bala, Henri Matisse și Pablo Picasso.


Pe lângă vizionarea expozițiilor, în fiecare luni vizitatorii vor avea ocazia să conducă un Fiat 500 electric pe o parte a pistei istorice de pe acoperișul clădirii. 

Lasă un răspuns