Renovarea unei case este cu 20 – 40 la sută mai scumpă. Prețurile materialelor a crescut dramatic atât pentru construcții exterioare, cât și pentru design interior, au spus reprezentanții industriei. Cel mai mare salt este la tâmplărie, gips-carton, profile pentru acestea, pardoseală laminată și consumabile pentru acestea, scrie h0me.ro

Instalarea tâmplăriei, de exemplu, ne va costa cu 40-50 la sută mai scump decât anul trecut, a declarat proprietarul unei companii din domeniu. Potrivit acestuia, produsele cu metal cresc cel mai mult – profile din aluminiu, profile din PVC, mecanisme de acționare. Au crescut și structurile din care sunt produse.

De la 20 la 30 la sută este creșterea materiei prime în sine. Prețul final crește cu aproximativ 40%. „Clienții primesc același lucru la un preț mai ridicat. Munca rămâne aceeași, dar materia primă crește. Ferestrele cu geam termopan sunt, de asemenea, mărite, dar cu mai puțin”, a adăugat patronul.

Există, de asemenea, o creștere a gips-cartonului, a profilelor, a pardoselilor laminate, a consumabilelor pentru acestea, precum și a vopselelor și chiturilor, dar cu mai puțin, a spus proprietarul unui magazin pentru materiale de construcții.

Potrivit acestuia, prețul laminatului a crescut de patru ori în trei luni, cu o creștere între 20 și 40 la sută, în funcție de producător și model. Creșterea gips-cartonului ajunge la 40%.

„Se așteaptă în mod constant o creștere. De exemplu, una dintre companii a ridicat prețul de trei ori într-o lună, sau în total cu 25 la sută. Marile lanțuri, precum și comercianții mai mici, caută să se aprovizioneze cu prețurile vechi „.

Imaginile de fundal au, de asemenea, prețuri noi, dar se simt mai puțin. Pentru tencuielile decorative creșterea este de 5-6 la sută.

„Totul sare – role, perii, unelte, lipici, nailon pentru acoperișuri, etc. Cel mai mare salt este în mărfurile care conțin plastic. Unele companii cresc cu cinci la sută, altele cu opt la sută”. Potrivit acestuia, cele mai utilizate materiale au crescut cel mai mult.

Pentru a nu pierde clienții, meșteșugarii își păstrează costurile cu forța de muncă, deoarece majoritatea oamenilor preferă acum să efectueze reparații singuri și să economisească la plătirea profesioniștilor. „Cu toate acestea, există o mare lipsă de maeștri, mai ales buni”, a comentat patronul.

Potrivit acestuia, există si o creștere a prețurilor de mobilier, din cauza materialelor mai scumpe.

Lasă un răspuns